Lydia Bosman en Willy de Heer hebben op 14 oktober het boek Alle leerlingen bij de les. Voorkom vastlopen van moeilijk en makkelijk lerenden overhandigd aan Tweede Kamerlid Paul van Meenen. Zij hebben daarbij aandacht gevraagd om in het kader van passend onderwijs óók aandacht te besteden aan (zeer) makkelijk lerenden. In het onderwijs lopen deze leerlingen tegen vergelijkbare problemen aan als (zeer) moeilijk lerenden. Dit blijkt ook wel uit de inventarisatie die Marieke Maesen onlangs onder 361 kinderen heeft uitgevoerd: Maessen Passend hoogbegaafden onderwijs Afgewezen.

Paul van Meenen is door de serious learning game Zeer Makkelijk Lerenden te spelen ook even in de huid gekropen van een zeer makkelijk lerende leerling uit groep 8 van de basisschool. Hierdoor kreeg hij een goed inkijkje in de gedachtewereld van deze leerling.


Vastlopen in het onderwijs heeft zowel grote negatieve gevolgen voor moeilijk en makkelijk lerenden en hun familie als voor de samenleving als geheel. Daarnaast vergroten de problemen waar deze leerlingen in het reguliere onderwijs tegenaan lopen de werkdruk en de werkgerelateerde problemen van onderwijsprofessionals. Em. prof. dr. Ton Mooij geeft aan dat hierdoor jaarlijks circa drie miljard euro wordt ‘verspild’.

Het Kenniscentrum voor Makkelijk Lerenden vraagt ook continu aandacht hiervoor bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wij roepen op tot #passendonderwijsvooralleleerlingen

Zie ook de berichten op de KML-pagina op LInkedIn.